До 2026 година всяко училище трябва да е оборудвало поне по

...
До 2026 година всяко училище трябва да е оборудвало поне по
Коментари Харесай

Получаваме близо половин милиард лева за модерни училищни кабинети

До 2026 година всяко учебно заведение би трябвало да е оборудвало най-малко по една високотехнологична класна стая, работилница или лаборатория

Мащабни вложения за обучение са планувани по Плана за възобновяване и развиване - чака се до 2026 година България да получи над 480 млн. лева. за създаване на цялостна просветителна СТЕМ среда от ново потомство в българските учебни заведения. Планирано е всяко от 2240-те образователни заведения у нас да построи СТЕМ кабинет или център, които може да са под формата на лаборатории, високотехнологични класни стаи, работилници, научни центрове и други, написа вестник.

СТЕМ са интердисциплинарни уроци с практическа устременост, в които се включват разнообразни образователни предмети (б. а. - от англ. STEM): S - science (наука), T - technology (технология), Е - engineering (инженерство), М - mathematics (математика).

По плана ще се финансира построяването на осем типа учебни СТЕМ центрове - кътове вид лаборатории, проучвателен лаборатории, центрове за млади откриватели, центрове за технологии в изобретателните промишлености, центрове за цифрови основатели и центрове по естествени науки, проучвания и нововъведения. Всяко учебно заведение ще може да кандидатства и за построяването на високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи.

В взаимозависимост от типа им ще се финансират разнообразни действия и принадлежности - комплекти за роботика и инженерни науки, 3D-принтери, електронни платки и микрокомпютри, креативен кътове, зоокътове, техническо съоръжение, лицензи за достъп до платформи с електронно съдържане по науките, нужни за приложната работа на учениците, видео- и звукозаписни студиа със снимачна техника, симулационна техника, виртуална и добавена действителност, видео и аудио съоръжение за лингвистични занимания и други

Независимо че задачата е всяко школо да има СТЕМ център, учебните заведения ще би трябвало да разработят концепцията си в конкретика и да подадат планово предложение, на което ще бъде дадена противоположна връзка за възстановяване на концепцията. Те ще бъдат оценени и за подготвеност за осъществяване на плановете си, а тези, които нямат високо равнище, ще бъдат оставени за по-късен стадий през 2023 година и ще получат нужните насоки.

Училищата ще получават разнообразни суми (общо съвсем 356 млн. лева без ДДС) съгласно броя на учениците - най-малките учебни заведения с под 50 възпитаници ще имат право на до 50 000 лева за създаване на СТЕМ кабинет, по-големите от 201 до 400 възпитаници - до 200 000 лева, а най-големите с над 1000 възпитаници - до 600 000 лева за по-големи СТЕМ центрове (центровете са обединявания на няколко съществуващи пространства за практическо и приложно образование по точните, инженерните науки, осведомителни технологии).

Учебните заведения, които към този момент са получили средства по националната стратегия за създаване на СТЕМ среда, ще получават по-малки суми: в случай че имат до 200 възпитаници - до 50 000 лева на план, в случай че учениците са от 201 до 400 - до 100 000 лева, в случай че са над 1001 възпитаници - до 300 000 за план. За високотехнологична класна стая пък сумите ще са от 10 000 до 80 000 лева, или общо над 78 млн. лева без Данък добавена стойност.

В новите зали за роботика, лабораториите, цифровите работилници и т. н. учениците ще вършат опити и електронни експедиции, ще търсят и добиват познания с добавена виртуална действителност, ще вършат предприемачески планове със обществена, зелена, приложна, културна и креативна устременост и други Целта на новите пространства е да поощрят просветителните нововъведения в преподаването в областта на СТЕМ, творчеството и проучванията, да основат условия за развиване на основни умения у учениците и в последна сметка да се увеличи ползата им към науките и научните проучвания.

Очакванията са още те да оказват помощ за въвеждането на нови способи на преподаване и на ново образователно наличие, както и за повишението на квалификацията на педагогическите експерти, за което също е планувано финансиране. Близо 39 000 учители би трябвало да бъдат подготвени по какъв начин да преподават по СТЕМ методиката, а до нови, мотивиращи технологии за учене следва да се допрян над 500 000 възпитаници.

По плана е планувано и създаване на Национален СТЕМ център за 15 млн. лева. без Данък добавена стойност,който ще съветва развиването на СТЕМ среда във всяко българско учебно заведение, ще създава и апробира интегрирано наличие, методики и инструментариум в поддръжка на СТЕМ образованието както за учители, по този начин и за възпитаници и студенти. Той ще обезпечава лаборатории за подготовка на олимпийските тимове на страната ни, както и основаването на стандарти за качество и повишение и премерване на резултатите от образованието.

Планирано е и основаването на три районни СТЕМ центъра за общо 17 млн. лева. без Данък добавена стойност с функционалности на научно-изследователски пространства, осигуряващи еднакъв достъп до модерно образование и СТЕМ мислене на уязвими групи, както и възпитаници с друго равнище на ползи в креативните промишлености и приложните науки. В тях ще се вършат конгреси, конференции, семинари, както и образования на педагогичен експерти и ще бъдат построени върху съществуващи училищен бази - Националния детски комплекс в с. Ястребино, Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци и в Хисар.

Срокът за осъществяване на плана е до 2026 година, а общият му бюджет е 480 млн. лева без Данък добавена стойност. Стойността на Данък добавена стойност в размер на 96 млн. лева ще бъде финансирана за сметка на националния бюджет.

Модернизация на просветителната среда

Проектите в региона на образованието, които ще бъдат финансирани по Плана за възобновяване, са общо четири. Освен този за СТЕМ центровете, по плана за рационализация на просветителната среда, по който ще се ремонтират учебни заведения, детски градини, общежития, ще се вършат кампуси или напълно нови школа, са планувани още повече средства - внушителните 569 млн. лева, плюс 110 000 лева национално съфинансиране. За създаване на юношески центрове са утвърдени 63 млн. лева (заедно със 7000 лева съфинансиране), а за даване на образования за цифрови умения и основаване на платформа за образование на възрастни - 322 млн. лева (+57 000 лева съфинансиране).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР